Eines per repensar

Malgrat l’escepticisme europeu, la recerca i l’ensenyament universitari del periodisme gaudeix de bona reputació als Estats Units. Potser perquè allà la universitat té una orientació més pragmàtica en totes les àrees de coneixement o potser perquè allà investiguen com és el periodisme i no només com hauria de ser. La realitat és que les universitats nord-americanes són punts de referència en el gran moment de desorientació que viu la indústria periodística, allà tant o més que aquí a Europa.

El Nieman Journalism Lab és un punt de trobada entre investigadors, analistes i professionals que és referència per seguir el dia a dia de la indústria i de la professió. Aquests dies, per exemple, és un fòrum apassionat de debat sobre els últims esdeveniments a The Washington Post i a The New York Times. El mateix passa amb el Journalism and Media Innovation de la Knight Foundation. Aquests fòrums de discussió digital acumulen el coneixement de gairebé 80 anys de recerca universitària en periodisme que vol dir molts investigadors i molts recursos econòmics, majoritàriament provinents de la pròpia indústria. La crisi digital no és la primera que analitzen cosa que els dóna una més gran perspectiva. La majoria dels investigadors situen, per exemple, l’inici del declivi actual en l’aparició dels canals de televisió per cable que van suposar el trencament dels model de negoci dels mitjans locals, tant de premsa com de televisió.

Bona part de la saviesa acumulada en aquest camp es concentra a la Association for Education in Journalism and Mass Communication que entre d’altres publicacions és la responsable de Journalism and Mass Communication Quaterly, la referència global en investigació aplicada en comunicació. Ara hi ha disponible també en castellà els abstracts dels darrers números de la revista. Un servei que pot apropar molts professionals d’aquí a la feina que es fa allà.

Post A Comment