El somni de la investigació periodística

def_Portada_ebook_MLK_small

La tecnologia digital redueix el risc econòmic dels projectes editorials en la mesura que elimina els costos d’impressió, distribució i estocatge. Curiosament, aquesta circumstància en comptes de multiplicar el valor de la creativitat, el que ha fet ha estat banalitzar-lo. Entre d’altres motius, perquè els nadius digitals són més partidaris de “compartir” el coneixement que no pas d’adquirir-lo tot i que també estan disposats a patrocinar-lo. En aquest context, ha reaparegut de nou la idea d’impulsar el periodisme anomenat d’investigació. Un nom que sempre he trobat desafortunat en la mesura que insinua que hi ha periodisme que no investiga, cosa que ha passat i és a la base de molts dels mals del moment, però que no podem generalitzar. En tot cas, els que parlen de periodisme d’investigació es refereixen la majoria de les vegades a la investigació periodística entesa com aquella informació que fuig de l’esclavatge de l’actualitat per seguir mirant els fets quan han marxat les càmeres del directe i han deixat de ser trending topic. O per recuperar les històries quan han acabat del tot i les podem entendre amb més plenitud. Passats els anys, segueixo pensant que la millor lliçó d’investigació periodística de la història és A sang freda de Truman Capote. Seguida molt de prop, val la pena dir-ho, per Anatomía de un instante de Javier Cercas sobre el 23-F espanyol.

Passada la febrada dels instant books -que mai van passar de ser refregits de diaris- comencem a trobar en el món dels e-books alguns exemples de com la tecnologia digital pot servir a la investigació periodística. L’últim l’ha capitanejat Antoni Gutiérrez-Rubí, agitador professional i emprenedor natural. És un e-book sobre els 50 anys del discurs de Martin Luther King a Washington. Com ja va fer amb les últimes eleccions d’Obama, el projecte aborda des d’una perspectiva multimèdia el relat, les dades i l’anàlisi. Obres com aquesta demostren que la investigació periodística necessita essencialment temps de persones documentades i amb criteri. Si les empreses periodístiques no han estat atentes a saber aprofitar els seus propis recursos, ara el model econòmic digital permet fer-ho directament als professionals si saben encertar el tema, com és el cas, i si asseguren qualitat als lectors, que també.

Post A Comment