¿’Digital only’?

financialtimesLionel Barber, el dinàmic director del Financial Times, ha anunciat aquesta setmana que el diari farà un pas més, possiblement l’últim, en la seva transició al nou model de negoci digital. L’històric rotatiu econòmic incorporarà dos canvis: el primer serà tenir una única edició en paper, eliminant les edicions regionals que buscaven servir la última hora als diversos fusos horaris. La segona serà invertir el pes dels recursos humans a les seves redaccions. La majoria dels periodistes ja estan dedicats a l’elaboració dels continguts digitals i, apartir d’ara, només un petit equip s’encarregarà de polir l’edició de paper on apareixerà un resum dels principals temes i de les exclusives servides digitalment durant tota la jornada. Just al revés del que han estat fent fins ara la majoria de diaris.

Aquest pas és la culminació d’un llarg camí que va començar en la unificació de les redaccions, la creació d’un mur de pagament pels continguts digitals i l’anomenada estratègia “digital first” consistent en publicar els contiguts exclusius a la web abans que al paper. El FT ha marcat tendència perquè és l’únic que ha mantingut el camí sense tremolar-li les cames per la baixada de visites després de fer pagar pels continguts digitals i perquè ha estat coherent en la política d’accés restringit. Ara culmina quan ja pot exhibir resultats: 100.000 subscriptors més a la web que compradors al paper. Ha quedat a punt perquè algun moment es plantegi l’últim pas: “digital, only”, quan toqui. El seu no és l’únic model possible però en el segment de les plataformes globals d’informació hiperespecialitzada és, sens dubte, la referència de més èxit. El més aprofitable per a tothom és l’estil: auscultar el públic, mantenir el rumb ferm i no donar tombs amb anades i vingudes com les que protagonitzen aquests dies El Pais i El Mundo.

Post A Comment