De les dades a la intel·ligència

La Universitat de Princeton ha donat aquest gener oxigen als tecnoescèptics del periodisme actual en pronosticar la mort de la xarxa social Facebook l’any 2017. L’estudi parteix de l’aplicació d’un mètode de càlcul de l’evolució epidemiològica a l’anàlisi de la irrupció i la desaparició de la xarxa Myspace. L’ocurrència ha provocat les ires de la companyia de Zuckerberg que ha contestat assegurant que la Universitat de Princeton desapareixerà el 2021. Alguns no tenen el sentit de l’humor que gasten ells mateixos.

En tot cas, és evident que de la mateixa manera que el periodisme ha acceptat que és una realitat històrica i que podria morir igual com va néixer, les xarxes socials han d’entendre i acceptar que un dia el canvi social que les ha fet triomfar serà engolit per una nova dinàmica que les podria fer desaparèixer.

Ja fa dies que alguns teòrics com Joshua Benton pronostiquen que el futur de la informació passa per la aliança entre el periodisme i les xarxes socials. No es tracta doncs de lluitar aferrissadament com ara fan els mitjans tradicionals contra Twitter o de fagocitar-se com fa Google amb els continguts periodístics. Les xarxes han esdevingut un gran circuit de dades activat pels algoritmes però també pels usuaris. El periodisme ha perdut el monopoli, i possiblement la iniciativa, en la transmissió de dades. Però els grans serveis d’informació del món estan constituïts des de fa segles per dues unitats operatives: la que recull dades i la intel·ligència que es dedica a connectar-les per interpretar-les. Dues trucades telefòniques referides per dos espies diferents poden conduir a prevenir un atemptat si un “analista” les interpreta correctament d’acord amb un patró que tingui en compte els antecedents i el context. Avui les xarxes han assumit la capdavantera en el tractament de les dades, al periodisme li queda demostrar al públic que té les claus i el coneixement per esdevenir un bon servei d’intel·ligència que connecta dades facilitades pels usuaris, en busca els antecedents i comparteix amb els experts el coneixement del context que els donarà sentit. Res de guerres, és hora de les aliances.