‘Challenge the Status Quo’

turingTres notícies ens han posat aquesta setmana cara a cara amb una nova tendència de la disrupció informativa digital: el periodisme automatitzat o narrative science. Es tracta de la possibilitat de generar històries periodístiques a partir de la configuració d’un algoritme que tracti les dades disponibles sobre un fet fins a construir-ne el relat sense intervenció humana. Una utopia que alguns comencen a pensar que pot ser realitat.

Dilluns 9 de juny, el diari The Guardian desvetllava que un ordinador anomenat Eugene Goostman, creat per Vladimir Veselov i Eugene Demchenko, havia superat per primera vegada el test de Turing, el visionari que va dissenyar un conjunt de proves per determinar que una computadora assolia el grau d’intel·ligent. És la primera vegada que una màquina assoleix el llindar de la intel·ligència humana tal i com la va definir el científic britànic.

Amb aquesta informació darrera l’orella, va obrir dimecres 11 de juny els seus treballs el Global Editors Network Summit al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona amb aquest suggestiu títol: Challenge the Status Quo i en la primera jornada va sortir a escena aquest lema: Algorithm is the name of the game. Està clar que la possibilitat d’automatitzar la informació és una temptació pel editors en èpoques de vaques magres. Seria interessant però que s’ho miressin de manera més intel·ligent de com van mirar la digitalització. Automatitzar podria ser la solució per les feines de poc valor afegit com la publicació de notes de premsa i aquest nou eufemisme que és el màrqueting de continguts. Però han de decidir d’una vegada per totes si la seva vocació és la d’impressors (digitals) o la d’editors (periodístics). Si són editors només faran que acumular forces en la producció de continguts amb valor afegit alliberant els periodistes de les feines automatitzables però no eliminaran periodistes.

I finalment el Nieman Lab ha analitzat el divendres 13 aquest bloc elaborat per un algoritme a partir de les dades disponibles. No és una peça literària però aconseguiria un bon posicionament a la xarxa.

Post A Comment