La disrupció a la televisió: de Mónica Carrillo a AuronPlay

BE2monica-carrillo

L’escena va tenir lloc durant la Diada de Sant Jordi en una de les moltes parades de llibres que acollien autors disposats a signar exemplars com a últim reclam de la campanya de promoció. En una mateixa taula coincidiren Mónica Carrillo, presentadora de les notícies del cap de setmana a Antena-3 Televisió, i Auron Play, youtubber de referència dels adolescents digitals. Carrillo signava la seva primera novel·la, La luz de Candela de la qual ja porta onze edicions. Auron Play presentava De lo peor, lo mejor, un recull dels seus monòlegs. La golejada va ser monumental. Mentre la cua per aconseguir l’autògraf del Youtubber donava la volta a la parada, la presentadora d’Antena-3 va marxar amb la cua entre cames mitja hora abans de l’horari previst indignada per la manca de públic atès que va compartir la solitud d’altres autors no mediàtics i d’algun assagista.

Més enllà de l’anècdota i sense arribar a fer-ne categoria aquest és un exemple del futur del continguts audiovisuals: el concepte de cadena de televisió pot quedar tan obsolet en els pròxim quinquenni com n’ha quedat el de diari de paper. Els consumidors digitals es fan la seva pròpia graella, dins o fora de Youtube però d’acord amb un nou star-system. El humor aparentment banal de AuronPlay acumula 2.836.000 visites mentre que l’informatiu de Carrillo arriba a 1.841.000 espectadors en el seu millor cap de setmana. Les dades no són comparables, però la tendència és clara: les marques personals i el consum asincrònic de continguts passaran aviat per davant de les cadenes de televisió i de les graelles de programació.

En aquest context, dues notícies de la indústria han deixat entreveure aquets dies qui s’assabenta de per on van les coses i qui dóna pals de cec. Telefonica ha aconseguit finalment l’autorització de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència per fer-se amb el control de Canal +. L’operació, juntament amb la irrupció en el mercat de la compra de drets esportius i de la producció de sèries, deixar clar que el projecte estratègic del primer operador de telefonia de l’Estat és convertir Movistar TV en una mena de Netflix hispànica. Aquesta notícia contrasta amb l’anunci del govern espanyol de convocar -com sempre abans de les properes eleccions generals- un concurs per repartir llicències de sis nous canals de TDT. La iniciativa només es pot entendre per tenir un arma de negociació amb els grups mediàtics durant la campanya electoral. Com a negoci i com a servei públic és entre inviable i indesitjable. Telefonica guanya el futur amb menys hipoteques. Vaja que Rajoy faria millor de convidar a esmorzar a AuronPlay que de buscar-li competidors a Mónica Carrillo.

Post A Comment