¿Quines dades cedirem a canvi de rebre notícies?

L’economia digital va prenent forma en diferents sectors i els negocis es van reordenant de manera lenta però inexorable. La base dels negocis digitals són la cessió de dades per part dels usuaris. Hi ha dit ben clar el màxim responsable de Telefonica a Espanya, José María Álvarez Pallete. El senyor Google no cobra als usuaris per cap dels serveis que els dóna (cercador, correu electrònic, etc.) a canvi de tenir permís per accedir a les cartes que envien, per emmagatzemar les consultes que fa, etc. Fins i tot aconsegueix que algunes empreses els cedeixen la informació dels seus empleats a canvi de donar servei gratuït de correu electrònic corporatiu. Moltes apps funcionen de la mateixa manera i proporcionen tota mena de serveis vinculats a la geolocalització.

Els productors i els empresaris que basaven el negoci de la producció de continguts en la venda massiva de publicitat no han volgut entendre aquesta realitat. Per això han posat murs de pagament i s’han barallat amb els cercadors per cobrar-los per l’ús d’un continguts pel quals ells paguen salaris, drets d’autor, comercialització, etc. Si no volem que el periodisme deixi de ser una professió no podem pretendre que els editors renunciïn als seus drets. Però en paral·lel fora bó que es comencessin a fer una pregunta de futur: ¿quines dades estan disposats a cedir els usuaris a canvi de rebre informació de qualitat? O dit d’una altra manera, ¿què podem saber dels usuaris mentre consumeixen notícies? Hauria de ser la base d’un nou pacte entre editors, professionals i públic.

Post A Comment